Opbrengst tegelophaaldagen: ruim 10.000 stenen

Op 23 en 24 april haalde Dar in samenwerking met Operatie Steenbreek 10.832 stenen op bij 30 adressen in 4 Nijmeegse wijken. Zo maken we Nijmegen samen groener!

Veel tuinen zijn verhard met tegels. En dat is zonde. Regendruppels zakken niet door tegels heen. Het regenwater stroomt hierdoor meteen het riool in. En dat water kunnen we juist goed gebruiken als het langere tijd droog is. Nu de stenen eruit zijn, zakt het regenwater in de bodem en vult het grondwater aan. En daar zijn de planten blij mee!

Compost en bloemzaadjes

Bomen en struiken zorgen ervoor dat je tuin en huis koeler blijven in de zomer. Daarnaast houden vlinders, bijen en vogels van groene tuinen. Alle deelnemers kregen van Dar daarom twee compostzakken, bloemzaadjes en informatie van Operatie Steenbreek over hoe zij hun tuin groen kunnen maken en houden.

Enthousiaste reacties

Bij deze actie was ruimte voor dertig adressen in de wijken Heseveld, Waterkwartier, Willemskwartier en Wolfskuil. De aanmeldingen zaten al heel snel vol. De reacties bij het ophalen van de stenen waren erg enthousiast. Marjan uit het Waterkwartier: “We vervingen vorig jaar de schutting. Nu is het tijd om daar groen naast te zetten. We planten een appelboom en een vijgenboom. De voortuin pakken we ook aan. En we hebben meteen een afspraak bij het tuincentrum gemaakt.” Birgit, nog niet zo lang wonend in het Waterkwartier, liet ook haar tuintegels ophalen: “Alles lag vol met steen, dat is toch geen tuin? We gaan er nu een échte tuin van maken!”

Hergebruik van de opgehaalde stenen

De opgehaalde stenen tellen mee voor de derby tegen Arnhem in het NK Tegelwippen. Dat schiet lekker op! Dar en Operatie Steenbreek zullen de proef evalueren. Hopelijk komt er een vervolg op deze geslaagde samenwerking, zodat we meer straten in de regio kunnen vergroenen. De opgehaalde stenen worden hergebruikt. De voorbereidingen voor de bouw van een ecoruïne zijn in volle gang. Dit is een samenwerking van de bewoners van Duurzaam Hees, Operatie Steenbreek, gemeente Nijmegen en Onder de bomen. De stenen worden hergebruikt zodat insecten in de gestapelde stenen beschutting vinden. Rond de ecoruïne komen planten en bomen die zorgen voor een ecologisch geheel.

 

* 6-5-2021: correctie van het aantal tegels bij hertelling: Het zijn 10.832 tegels in plaats van 15.554 tegels. Nog altijd een mooi resultaat!