De Tuinvogeltelling van 2018 vindt plaats op zaterdag 27 en zondag 28 januari. Basisscholen kunnen vóór het weekend van de Tuinvogeltelling tellen. De tellingen kunnen ingestuurd worden vanaf vrijdag 26 januari. 

Vanuit De Bastei is het mogelijk om, gekoppeld aan de vogeltelling, een gastles te ontvangen gegeven door een echte vogelaar. De gastles wordt gegeven in week van januari (22 t/m 26 januari). Aan de hand van een aantal opgezette vogels wordt er een interactieve en informatieve manier aan de leerlingen les gegeven over de vogels en het belang van de vogeltelling. Daarna gaan de leerlingen zélf aan de slag met een verrekijker en vogelzoekkaart. 

Tevens kun je ook zonder gastles deelnemen aan de Tuinvogeltelling voor scholen. Iedereen kan meedoen in 3 gemakkelijke stappen:

  1. Tel vóór of op vrijdag 26 januari 2018 een half uur de vogels op het schoolplein of de omgeving. Vliegen de vogels alleen maar over? Die tellen niet mee. Vanaf vrijdag 26 januari kunnen alle scholen en groepen hun tellingen doorgeven via de website.

  2. Noteer alle waarnemingen van een soort. Maar tel deze waarnemingen niet bij elkaar op, want dan loop je het risico dezelfde vogel dubbel te tellen. Geef alleen het hoogste aantal door van een soort die je tegelijk hebt gezien. Dus: zien jullie in jullie tel-halfuur 3 koolmezen tegelijk en even later 5 koolmezen? Dan geven jullie door: 5 koolmezen.

  3. Geef jullie telling door via de app Tuinvogels of via deze website.